Yoga

Yoga helpt je balans in je leven te brengen

Yoga

Yoga is een eeuwenoude  oosterse leer die tot op de dag van vandaag nog altijd actueel is. Yoga helpt je balans in je leven te brengen, waardoor je je lichamelijk en geestelijk vitaal voelt.

Het woord yoga is afgeleid van het Sanskriet woord ‘yuj’. Dit heeft verschillende betekenissen zoals  (ossen- of paarden) juk , verbinding maken en in evenwicht brengen. Een juk is aan de ene kant een werktuig om lasten te verlichten en aan de andere kant helpt het je om verbinding te maken tussen twee lasten en daarin evenwicht te zoeken. Je kunt yoga zien als een manier om lichter in het leven te staan, waardoor je beter in staat bent om evenwicht te vinden en in balans te komen. De oefeningen ( asana’s/ houdingen) helpen je hierbij.

Iedereen herkent het gevoel wel dat dingen uit balans zijn. Dit leidt vaak tot lichamelijke klachten of gevoelens van stress. Hierdoor gaat veel energie verloren en voelen we ons letterlijk of figuurlijk ‘niet lekker in ons vel’.  Yoga biedt ondersteuning bij het bevorderen van de gezondheid, zowel lichamelijk als geestelijk. Door de oefeningen wordt het lichaam soepeler en het denken rustiger. Door yoga verbetert je gezondheid, krijg je meer energie, een grotere weerstand en word je mentaal sterker. Het is geen kwestie van ‘erin geloven’, want wetenschappelijk onderzoek heeft op verschillende fronten de positieve werking van yoga aangetoond. Het belangrijkste is dat je yoga gaat doen om zelf te ervaren wat het voor je kan betekenen.

Iedereen kan yoga doen. Het gaat er bij yoga niet om of je de oefeningen ‘goed’ kan uitvoeren. Yoga is nooit prestatie gericht en waardevol op elk niveau. Je eigen beweeglijkheid is de graadmeter hoe ver je in een bepaalde oefening kunt gaan.  Dit is ook de reden waarom niet snel blessures ontstaan. Luister altijd naar je lichaam ! Yoga leert ons om lichaam en geest, en om geest en bewustzijn met elkaar in balans te brengen. De oefeningen (asana’s) geven kracht en energie en zorgen voor een algeheel prettig gevoel van ontspanning. Juist in onze jachtige 21e eeuw is yoga een goede manier om rust en ontspanning toe te laten. Geen wonder dat yoga de laatste jaren zo populair is.

Mensen die onbekend zijn met yoga hebben nog wel eens het idee dat het bij yoga vooral draait om het doen van gecompliceerde en ongemakkelijke lichamelijke oefeningen. Het tegendeel is waar. Natuurlijk zijn er veel houdingen (asana’s) waarvoor de nodige kracht en lenigheid nodig is, maar wie begint met yoga merkt al snel dat de meeste klassieke yoga-oefeningen tamelijk eenvoudig zijn uit te voeren. Waar iedereen het over eens is, is dat yoga een staat van innerlijke rust en harmonie tussen lichaam en geest tot stand brengt.

Yoga is voor iedereen! Voor kinderen, voor jongeren, zwangere vrouwen, volwassenen en ouderen. Iedereen doet het. Over de hele wereld. En weet je waarom? Yoga werkt!

Yin & Yang Yoga

Yin & Yang Yoga is een combinatie van Yin Yoga en Yang Yoga en bestaat uit een ontspannende Yoga en een Yoga waar je gebruikt maakt van het aanspannen van de spieren.

Yin & Yang staat voor balans. Balans tussen stil en dynamisch, langzaam en snel, vrouwelijk en mannelijk en koud en warm. Het een kan niet zonder het ander; tegenstellingen die elkaar versterken.

De westerse levensmanier heeft veel weg van de Yang: presteren, vooruitgang, doelgericht: het bereiken van dingen. Dit leidt regelmatig tot stress, hoofdpijn, een burn-out. Om weer in balans te komen, is de Yin een verbindende kracht en zorgt het om weer contact met het lichaam te krijgen in stilte. Yin staat voor de “zijn-modus”: accepteren, loslaten en terug naar jezelf komen. Yin is dus langzaam, statisch, zacht en gaat over overgave en loslaten (de spieren!).

Door deze twee Yoga lessen te combineren, houd je het lichaam en de geest in balans.

Yin Yoga is een intense yogastijl waarin ontspanning, mindfulness, mobiliteit en soepelheid van bindweefsel en stimulatie van levensenergie samenkomen. Het staat haaks op het hectische en complexe leven. Yin Yoga is een rustige les waarbij je 3 tot 5 minuten in een houding blijft. Verder is er geen gebruik van de spierkracht, geen bandha’s en zware ujjayi ademhaling en zijn de meeste houdingen zittend of liggend.

Yang Yoga (Power Yoga) is gebaseerd op Ashtanga Yoga en is een dynamische yogavorm die bestaat uit een serie van krachtige houdingen die op het ademritme worden uitgevoerd. Het bestaat uit een meditatie, zonnegroeten en oefeningen die overgaan van staande tot zittend tot liggend en afsluiten met een savasana.

In een Yin & Yang yogales werken we met beide kwaliteiten doordat actieve, dynamische bewegingen (Yang) afgewisseld worden met verstillende houdingen (Yin) die net als in de Yin lessen langer aangehouden worden. De Yang in de bewegingen is gericht op de spieren en zorgt voor een krachtig vitaal lichaam. De Yin houdingen richten zich meer op het dieper liggende bindweefsel rondom gewrichten en organen en brengen je in contact met de stilte in jezelf. Zo ontstaat er een gezonde balans tussen lichaam en geest. Yin & Yang Yoga is een heerlijke les om meer ontspanning te krijgen.

Wanneer is deze les een goede keus?

  • Als je de verschillende energieën van inspanning en ontspanning wilt ervaren


Wat doe je?

  • Van klassieke krachtige Yang asana’s naar verzachtende Yin asana’s.


Intensiteit?

  • Van gemiddelde kracht naar diepe ontspanning.

Easy Flow Yoga

Wat is Easy Flow Yoga?
Easy flow yoga is een yogastijl die lichter is dan poweryoga en krachtiger dan hatha yoga. Door elementen van beide yogastijlen te gebruiken is easy flow yoga ontstaan. Karakteristiek voor easy flow yoga is de zachte en vrijere benadering van de houdingen. De lessen zijn meer ontspannend door de afwisseling van dynamische en statische houdingen. Hierdoor is de belasting voor je lichaam beperkt en zijn de lessen fijn voor beginners en gevorderden. Centraal in de les staat de continue beweging van de ene yogahouding naar de volgende in een rustige en zachte ‘flow’, ondersteund door je ademhaling.

Waarom ‘easy’?
De basis yoga houdingen volgen elkaar in deze les in een rustigere tempo op en zijn eenvoudiger en toegankelijker dan in een power yoga les. Dat betekent dat je meer aandacht aan de opbouw besteedt en voldoende opties aangereikt krijgt zodat er altijd eentje is die bij jouw lichaam past. Zo ben je vrij om krachtige en minder krachtige houdingen naar je eigen behoefte af te wisselen.

Waarom ‘flow’?
Zoals bij alle yogastijlen, ook bij easy flow yoga is je adem een belangrijke leidraad: de vloeiende, verruimende ujjayi adem geeft verdieping en ritme in de les en het blijft je gids bij het ontdekken van je grenzen. Het bewust worden en blijven van je adem, samen met de aaneenschakeling van de houdingen, creëert een rustige dans: de flow.

Werking

  • Vergroot spierkracht en souplesse
  • Bevordert een gezonde lichaamshouding
  • Verbetert de concentratie
  • Helpt om beter met stress om te kunnen gaan
  • Leert je luisteren naar je lichaam


Voor wie is easy flow yoga?
Voor iedereen die met yoga wil beginnen. De les wordt rustig opgebouwd en goed uitgelegd en waar nodig aangepast voor jouw. De les geeft je inspanning maar ook ontspanning en is fysiek minder zwaar dan de power yoga les.

Power Yoga

Wat is Power yoga yoga?
Power yoga (ook wel Ashtangha yoga of Vinyassa yoga genoemd) is een krachtige dynamische vorm van yoga. power yoga is afgeleid van de Ashtanga yoga vorm. Deze yoga vorm is ontwikkeld in de jaren 30 van de vorige eeuw. Bij power yoga worden fysieke houdingen direct na elkaar uitgevoerd en ondersteund door ademtechniek. De houdingen samen vormen als het ware een serie, waarbij de houdingen niet vast staan. Per les kan de serie verschillen. De oefeningen zijn opgebouwd uit telkens terugkerende patronen, namelijk de zonnegroet serie met daartussendoor telkens nieuwe uitdagende houdingen en bewegingen. Bij power yoga gaat het over verbinding maken tussen adem en beweging de ”flow” van oefeningen waarin de yogahoudingen bewegend worden uitgevoerd met nadruk op verbetering van de fysieke conditie, ondersteund door een ademtechniek. De les eindigt met een totale diepe ontspanning.

Waarom Power yoga?
Power yoga kent geen vaste serie, maar wel een vaste structuur. Lichaam, ademhaling en geest staan continu met elkaar in beweging. Bewust ervaren hoe alles verandert tijdens de practice. De yogahoudingen (asana’s) gaan via verbindende bewegingen (vinyasa’s) dynamisch in elkaar over op een krachtige in- en een uitademing. Door dat de lessen wisselend intensief en uitdagend zijn, verbeter je concentratievermogen en leer je om ook mindfull te blijven als het (fysiek) uitdagend wordt. Kennis en ervaring die je direct in je dagelijkse leven kunt meenemen en toepassen. Je yoga mat wordt daarmee een plek om jezelf te observeren en daar lessen uit te trekken. Dit werkt meditatief en vraagt de overgave van je om aanwezig te blijven in het moment. Direct na de eerste les voel je je al sterker, je bouwt aan zelfbewustwording, gezondheid, kracht (zowel fysiek als mentaal) en ervaart meer evenwicht. Kortom: de perfecte ingrediënten voor een gelukkiger leven!

Voor wie is Power yoga?
Power Yoga is geschikt voor iedereen die van uitdagingen houdt, wil bewegen en grenzen wil opzoeken en misschien wel wil verleggen. Power yoga is inspannend, dus als je meer van heel rustig en sereen houdt dan is dit misschien niet jouw ding. Het is echt iets voor mensen die van vuur en passie houden, die ergens helemaal voor kunnen gaan. Zo gauw je van iets denkt: dat kan ik toch niet, komt het er meestal ook niet meer van, mijn idee is: als je durft te denken dat je iets kunt dan lijk je altijd veel meer te kunnen dan je eerst dacht.