Pilates

Pilates helpt je balans in je leven te brengen

Wat is pilates?

Pilates is een bewegingsmethode, ontwikkeld door Joseph Pilates. Bij Pilates draait alles om het perfect gecontroleerd uitvoeren van bewegingen zoals deze ooit door Joseph Pilates zijn bedacht “The art of Contrology”.

Het is een oefenmethode die hij aanvankelijk ontwikkelde om zijn eigen lichaam, dat in slechte gezondheid verkeerde, mee aan te sterken. Zijn noeste arbeid resulteerde uiteindelijk in een bewegingsmethode waarmee hij mensen houdingstechnieken kon aanleren ter versterking van rug, romp en bekken. Bijkomstig voordeel was daarbij dat ook hun algehele conditie aanzienlijk verbeterde.

Pilates is vandaag de dag een essentieel onderdeel van een gezonde levenswijze, vooral omdat de oefeningen van jong tot oud in alle veiligheid beoefend kunnen worden. Voor mensen met blessures, tijdens zwangerschap of andere lichamelijke ongemakken, past Pilates thuis in hetzelfde rijtje als Ceasartherapie en Mensendieck. Ook bij die bewegings-vormen gaat de aandacht uit naar een combinatie van lichamelijke bewustwording, herstel en houding.

Bij Pilates trainen we de houdingsspieren dit zijn de diepere spieren in ons lichaam. De basis is ons “Powerhouse” zoals Joseph dit noemde. Hiermee wordt het centrum van het lichaam bedoeld; de dieperliggende (dwarse) buik- en rugspieren, het bekken, de bekkenbodem, het heup gebied, middenrif en lage rug. Vanuit deze kern worden de Pilates oefeningen uitgevoerd. Je werkt bij alle oefeningen vanuit dit gebied. Belangrijk is dat we gaan voor kwaliteit luister naar je lichaam, jij bepaald je grens!

Voor elke oefening kunnen aanpassingen gemaakt worden voor zowel beginners, gevorderde als mensen met lichamelijke klachten of wanneer je zwanger bent. Wanneer je nog geen ervaring hebt met Pilates worden alle oefeningen rustig opgebouwd en duidelijk uitgelegd. Pilates doe je niet zo maar als je aan alle 9 principes houd en blijft ademen zal je merken dat je best hard aan het werk bent!

Pilates is goed voor de gezondheid, het werkt als blessure preventie, het helpt drukte en stress te verminderen en geeft energie en je kunt er ook nog vaak bij (om) lachen.

Op 85- jarige leeftijd zei Joseph over zijn Pilatesmethode: “I must be right. Never an aspirin, never injured a day in my life. The whole country, the whole world, should be doing my exercises. They’d be happier!

Voor wie is pilates?

Pilates kan door iedereen beoefent worden, jong en oud, man en vrouw, het kans zelfs als je zwanger bent. Het enige wat je wel moet onthouden is dat je op je eigen niveau moet trainen.

Heb je blessures of klachten ook osteoporose, reuma, hernia nieuwe heup/ knie of zwanger! Geef dit altijd door aan de docent zodat zij met je mee kan denken in de Pilates les.

Fysiotherapeuten adviseren tegenwoordig ook steeds meer patiënten met nek- en rugklachten om aan Pilates te doen. Dit komt omdat je met Pilates ook werkt aan de dieper gelegen spieren. Je kunt hierdoor rugklachten en nekklachten verminderen en voorkomen.

Wat kan pilates voor jou doen?

 • Toename algehele lichaamskracht
 • Toename souplesse
 • Sterker bekken gebied
 • Verbeterde lichaamshouding
 • Verhoogd energieniveau
 • Grotere capaciteit van de luchtwegen
 • Verbeterde botdichtheid
 • Verbeterde bloedsomloop
 • Toename beweeglijkheid van de gewrichten
 • Verbeterde ademhaling
 • Toename zelfvertrouwen

 

Met Pilates verbeter je jouw kracht, flexibiliteit en balans. Je ontwikkelt lange en sterke spieren en je versterkt je innerlijke core ( powerhouse) om je wervelkolom te ondersteunen. Je krijgt dus spieren met lange elegante vormen. Tevens verbeter je jouw lichaamsbewustzijn en bouw je aan een betere houding. Zo kun je een soepele en sterke rug ontwikkelen. Met Pilates kun je ook blessures helpen voorkomen, en bij blessures helpen opbouwen op een veilige en rustige manier. Pilates helpt je dus kort gezegd met je houding in het dagelijks leven.

Hoe ziet een Pilates les er ongeveer uit?

We beginnen de les met een bewust je voeten neerzetten, knieën uit het slot, bekken rechtop, lange rug, ontspannen schouders en het kruintje van je hoofd naar het plafond. Daarna volgen de oefeningen we bouwen ze langzaam op de oefeningen kunnen staand, zittend, liggend op buik of rug maar ook op je linker en rechter zij zijn. Een aantal onderdelen komen altijd in de les terug omdat deze essentieel zijn voor ons lichaam.

We variëren met de bewegingen en kunnen ze basis of intensiever doen, we starten vanuit de basis en daarna wordt aangegeven als je intensiever wil wat de opties zijn. De oefeningen kunnen bestaan uit alleen benen- of armen bewegingen of beiden, maar ook balans oefeningen, specifiek buikspieren en rug versterkende oefeningen.

In de pilates les train je continu iedere spier van je kruin naar je tenen en dat maakt Pilates zo effectief.

We maken ook gebruik van klein materiaal in de les dit doen we om je uit te dagen maar materiaal geeft je ook weerstand en feedback in de oefeningen. We eindigen de lessen met stretch en ontspanning. Want inspanning is net zo belangrijk als ontspanning.

Materialen kunnen zijn Small Balls, Big Balls, smiley’s, massage ballen, balance pads, dynabands, handdoeken en meer.

Dé Pilates Principes

 1. Adem is de essentiële link tussen geest en lichaam. Het haalt je gedachten terug naar het hier en nu, en de taak die je lichaam uit moet voeren. Het is de fundering van ons bestaan en het ritme dat ons begeleid van geboorte tot aan de dood. Bij Pilates wordt de adem geïntegreerd in elke beweging om zo onze focus / aandacht te houden bij wat we doen, om de zuurstof toevoer de spieren en organen en longcapaciteit te vergroten.

 2. Concentratie is aandacht geven aan de bezigheid van dat moment. In het hier en nu te blijven en met aandacht dat te doen wat je doet. Zonder concentratie verliest de oefening zijn vorm en doelstelling. Tijdens de les is het belangrijk om slechts zoveel herhalingen te laten doen als kan zonder de concentratie te verliezen. Zoals Joe vroeger altijd zei “het is beter om 5 herhalingen perfect te doen dan 20 zonder aandacht”.

 3. In Controle zijn en het begrijpen en houden van de juiste uitvoering, aligment en inspanning gedurende de gehele oefening. Pilates oefeningen worden nooit gedaan zonder controle van de geest over de beweging en de inspanning die het lijf maakt.

 4. Centering bij Pilates gaat elke beweging van binnen (centrum) naar buiten. Ontwikkeling van een sterk, stabiel en flexibel centrum is een van de definiërende aspecten van deze bewegingsvorm.

 5. Precisie begrijpen van de juiste vorm en plaatsing en instaat zijn de oefening efficiënt uit te voeren komt met oefenen. Precisie is het eindresultaat van concentratie, controle, centering en oefenen.

 6. Balanced muscle development is begrijpen, ontwikkelen en onderhouden van de juiste aligment en uitvoeren is essentieel in Pilates. Met oefenen worden deze principes een tweede natuur en leid tot een verbeterende houding, verminderd ongemak en vergroot de fysieke mogelijkheden.

 7. Ritme / Flow elke beweging in Pilates wordt gedaan met ritme en flow. Flow creëert soepele, gracieuze en functionele bewegingen. Het vermindert de grote van stress/ druk op de gewrichten en ontwikkeld bewegingspatronen die ons lichaam integreert in een soepele vloeiende eenheid.

 8. Whole body movement Pilates gaat over integratie van beweging in een vloeiend whole body experience, integratie van body en mind om een duidelijk doel te creëren. Integratie van mind en body en spirit om zo een leven in balans te creëren.

 9. Ontspanning om gezond te zijn in lichaam en geest is het belangrijk de balans tussen spanning en ontspanning te begrijpen. Bij Pilates leren we de juiste hoeveelheid spanning die nodig is om de oefening correct uit te voeren, niet meer , niet minder. Leren onnodige spanning in ons lichaam los te laten, om zo gemak en flow te vinden in beweging en de rest van ons leven.

Zwangerschaps pilates

Ben je ZWANGER en wil je op een verantwoorde manier voor jezelf en je kindje sporten probeer nu zwangerschapspilates!

De basisgedachte achter Pilates is niet wat je doet en hoeveel je doet maar hoe je het eigen lichaam beweegt en voelt. De oefeningen zijn gemaakt met de 9 basisprincipes ( ademen, concentratie, controle, center, precisie, balans, ritme/ flow, totale lichaamsbeweging en ontspanning)als startpunt en kunnen aangepast worden aan ieder lichaam en op elk niveau. Daarom is Pilates zeer geschikt voor als je zwanger ben.

Zwangerschapspilates heeft als uitgangspunt dat je oefent vanuit het krachtcentrum van je lichaam. Daarmee bedoelen we de diepe dwarse buikspieren (geen rechte buikspieren), de rugspieren en de bekkenbodemspieren. Door het bewust leren aanspannen van deze spieren in een onbelaste houding leer je om zelf de stabiliteit en de balans in je lichaam te handhaven. Door de pilates oefeningen zul je sterker en langer fit voelen tijdens de zwangerschap. Dit komt onder andere door de verbeterde doorbloeding en training van de buikspieren.

Inmiddels is ook bewezen dat het stresshormoon cortisol afneemt bij de zwangere vrouw en haar baby door het doen van pilates oefeningen. Hoe beter je conditie is, hoe makkelijker en soepeler de bevalling vaak verloopt. Vrouwen stoppen vaak met sporten tijdens de zwangerschap, omdat ze niet op de hoogte zijn van de positieve effecten. Ervaring leert dat als je tijdens de zwangerschap op een verantwoorde wijze een sport blijft beoefenen, je tijdens en na de bevalling sterker en fitter bent. Alle oefeningen zijn specifiek gericht op dat gedeelte van je lichaam dat je negen maanden lang maximaal gebruikt.

Pilates biedt een goede basis bieden tijdens EN na je bevalling. Door de kleinschaligheid van de groep en de persoonlijke aandacht is het mogelijk per individu maatwerk te leveren in alle stadia van de zwangerschap. Instromen kan op ieder moment ook als je net zwanger bent. Het is zelfs aan te bevelen om in een vroeg stadium een moment te nemen om je op je zwangerschap te concentreren en bewust met je veranderende lijf bezig te zijn.

Voel wat Pilates voor jou kan doen!